Spletna 6. konferenca Nove tehnologije v kmetijstvu, četrtek 9. 12. 2021

Program

Dogodek je brezplačen. Potekal bo v angleškem jeziku in slovenskem jeziku.

09:00 – 09:30 Pozdravni nagovor in uvod v konferenco

Strateški načrti reforme skupne kmetijske politike v državah članicah EU

1 del: KAM GREMO?

09:30 – 09:55 Prihodnost kmetijstva: Kako umetna inteligenca spreminja kmetijstvo

Kakšno bo kmetijstvo čez 10, 20, 30 let? Na podlagi trenutnih trendov sta prihodnost kmetijstva gotovo avtomatizacija in tehnologija. Strokovnjaki pričakujejo nekatere velike spremembe v kmetijski panogi, da bi ta lahko sledila potrebam hitro rastočega svetovnega prebivalstva in jih izpolnila.

Za reševanje teh žgočih vprašanj kmetijstvo zahteva nove pristope, ki lahko povečajo produktivnost, a tudi zagotovijo varstvo okolja in ohranitev omejenih naravnih virov. Hkrati morajo biti tehnologije in rešitve cenovno dostopnejše, da bodo dosegle več kmetov in kmetijskih podjetij.

Kakšna je vloga umetne inteligence v prihodnjem razvoju kmetijstva? Katere izzive lahko reši? Katere priložnosti in prednosti nam prinaša? Kakšne pa so ovire pri uporabi umetne inteligence v kmetijstvu?

09:55 – 11:00 Umetna inteligenca v agroživilstvu: primeri dobrih praks

Umetna inteligenca (UI) lahko vpliva na svetovno gospodarstvo z novimi tehnološkimi pristopi in spremembami v številnih panogah, vse več podjetij pa že uvaja različne tehnologije z uporabo umetne inteligence ter dosega pomembne konkurenčne prednosti in koristi.

Tudi v agroživilstvu so se že razvile različne tehnologije z uporabo umetne inteligence, kot so avtomatizirani robotski sistemi, optimizacija namakanja, avtomatizacija škropljenja …

Na konferenci si bomo ogledali nove ideje in primere najboljših praks ter se pogovorili, kako lahko umetna inteligenca spremeni agroživilstvo zdaj in v bližnji prihodnosti, s ciljem zgraditi močnejši agroživilski sektor.

Govorniki:

 • Digitalni dvojčki, virtualne različice izdelka, dr. Willem Jan Knibbe, direktor Podatkovnega kompetenčnega centra, Univerza in raziskave Wageningen.
 • Sistem za oceno in upravljanje trajnosti agroživilskih verig, prof. dr. Marko Debeljak, Odsek za tehnologije znanja, Inštitut Jožef Stefan.
 • Prihodnost kmetovanja z ogljikom: prednosti in slabosti, Branimir Popov, direktor Prime Trinity LLC, Srbia.

11:00 – 11:10 Odmor za kavo

2 del: KAKO?

11:10 – 12:00 Okrogla miza: Financiranje in razvoj zagonskih podjetij in projektov v kmetijstvu

Za razvoj, financiranje in trženje kmetijstva so potrebne finančne storitve, ki lahko podpirajo manjše in večje kmetijske naložbe ter kmetijsko infrastrukturo, ki zahteva dolgoročno financiranje in tehnološki napredek. Pomemben izziv je tudi reševanje sistemskih tveganj z različnimi mehanizmi za obvladovanje tveganj. Na okrogli mizi se bomo z gosti pogovarjali, kje v kmetijstvu so priložnosti za tehnološki in digitalni razvoj in kako do virov financiranja ter ustrezne svetovalne podpore.

Govorniki:

Okroglo mizo bo moderiral Rok Pikon, izvršni urednik Finance.si.

12:00 – 12:30  Odmor za kosilo

3 del: S KOM?

12:30 – 13:30 Agro Hi-tech natečaj 2021: razglasitev in predstavitev zmagovalcev  v treh kategorijah

Z Agro Hi-tech natečajem iščemo dobre prakse pri razvoju in prenosu ter uporabi novih tehnologij v celotni prehranski verigi od njive do mize. Zanimajo nas napredne, inovativne in predvsem uporabne rešitve v vseh fazah kmetijstva ter pri proizvodnji, logistiki in trženju hrane. Letos smo v časopisu Finance predstavili 19 različnih primerov dobrih praks v treh kategorijah. Na dogodku bomo spoznali, kdo bo najboljši med njimi.

Kategorije:

 • najboljši PONUDNIK novih tehnologij v kmetijstvu
 • najboljši UPORABNIK novih tehnologij v kmetijstvu
 • najboljša IDEJA novih tehnologij v kmetijstvu

13:30 – 15:15  Inovativni projekti in zagonska podjetja v kmetijstvu

Govorniki:

 • EIT Food Seedbed Warsaw Hub in zagonska podjetja Linum, MEGenzymes, FortiFruits,
  dr. Olga Pelekh,  Univerza v Varšavi, Fakulteta za Management
 • Inovativni projekti v preciznem kmetijstvu,
  doc. dr. Jurij Rakun, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
 • Inovacija postopka in uporaba dodatkov v krmi za živali,
  dr. Aleksandra Ivetić, Univerza v Beogradu, Fakulteta za Kmetijstvo