David Ličen, Golden Ring Cheese

Golden Ring Cheese je butična sirarna, ki jo štiri leta razvijata grafični oblikovalec David Ličen in Kristijan Vidmar, lastnik penziona Sinji vrh nad Ajdovščino. Njuni siri so nekaj novega in posebnega v slovenskem prostoru. Obdajo jih z različnimi zelišči, nekatere potopijo v ekološko seno, prav vse pa več mesecev zorijo v stari kaverni kakšnih 30 metrov pod zemljo pri 90-odstotni vlažnosti in stalni temperaturi 9,6 stopinje Celzija. Tako siri dobijo močan okus in aromo, ki ju cenijo kulinarični navdušenci.

Njune sire so prvi odkrili in vzljubili slovenski chefi Tomaž Kavčič, Jorg Zupan in Uroš Fakuč. Za Tomaža Kavčiča delajo dve izpeljanki sira, ki ga obdajo z brinovim pestom in zorijo. Po naročilu delajo tudi sire za Maxa Stiegla, najboljšega avstrijskega chefa, ki ima svojo restavracijo na Dunaju. Posebni siri s posebno kulinarično zgodbo dosegajo tudi visoko ceno.

Na voljo so tudi v penzionu Sinji vrh, v trgovinah pa jih ni. Serije so butične, na teden naredijo le od 50 do 60 kilogramov sira, vsak kolut najmanj dvakrat zori v drugem okolju. Lastnika sirarne bosta vztrajala pri butični proizvodnji. Raje kot s količinami bosta tudi v prihodnje eksperimentirala z novimi dodatki, novimi okusi in aromami. Ostajata tudi pri svojem dobavitelju kravjega mleka – kilometer oddaljeni kmetiji Krapež z Otlice. Tako mleko kot siri nastajajo tisoč metrov visoko, trajnostno, z naravnimi sestavinami iz lokalnega okolja. Načrtujeta tudi neposredno prodajo sirov.

13.15 – 14.00 Predstavitev primerov dobrih praks startupov v agroživilstvu