Fakulteta za Kmetijstvo

Dr. Aleksandra Ivetić, Univerza v Beogradu

Dr. Aleksandra Ivetić je doktorirala iz biotehnologije na Fakulteti za kmetijstvo Univerze v Beogradu in z evropsko štipendijo opravila strokovno usposabljanje v Španiji na Univerzi v Salamanci. Zaposlena je v Laboratoriju za prehrano živali na beograjski fakulteti za kmetijstvo. Njena raziskovalna dejavnost se osredotoča na vpliv dodatkov na siliranje, kemično sestavo, kakovost in aerobno stabilnost silaže. Predana je raziskovanju inovativnih rešitev, ki lahko izboljšajo siliranje, ima dva patenta in še tri patente v postopku. Njene inovacije so bile predstavljene v Bruslju ter nagrajene s 30 zlatimi medaljami in drugimi priznanji na svetovnih razstavah inovacij (Češka, Rusija, Koreja, Kanada, Madžarska, Romunija, Hrvaška, Makedonija, Srbija …). Leta 2019 je bila povabljena v Seul, v Korejo, za govornico na mednarodnem forumu inovatork (Women’s Invention International Forum v Korea-Seoul 2019), ki ga organizira Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO), Ženeva, Švica.

Leta 2019 je ustanovila zagonsko podjetje Farma Inova, ki se ukvarja z izboljšanjem prehrane za domače živali ter z uporabo stranskih produktov in odpadkov iz živilske industrije za krmo živine. S startupom Farma Inova in izumom je zmagala na Delta Business Incubator 2020. Inovativni startup je bil letos na Kitajskem izmed več kot 2800 tehnologijami izbran med 100 najboljših zagonskih podjetij.

13:30 – 15:15  Inovativni projekti in zagonska podjetja v kmetijstvu

  • Inovacija postopka in uporaba dodatkov v krmi za živali

Novost izuma podjetja Farma Inova je mešanica odobrenih živilskih in krmnih dodatkov s katalizatorji – to mešanico so poimenovali stabilizatorji silaže. Silažni stabilizator se lahko prilagaja razmeram vsake kmetije posebej glede na njene zmožnosti, in to povsem na novo in varno tako glede zdravja ljudi in živali kot tudi glede varovanja okolja.