Fakulteta za Management

Dr. Olga Pelekh, Univerza v Varšavi

Dr. Olga Pelekh je vodja EIT Food Seedbed Hub iz Varšave. Odgovorna je za izvajanje programa za podporo zagonskim podjetjem v zgodnji fazi razvoja, pa tudi za podjetnike in znanstvenike z idejami v kmetijsko-živilskem sektorju v regiji srednje in vzhodne Evrope. Že nekaj let dela na Fakulteti za menedžment Univerze v Varšavi. Doktorirala je iz družbenih znanosti na Katoliški univerzi Janeza Pavla II. v Lublinu. Bila je štipendistka Fundacije Janeza Pavla II. in poljske vlade v okviru vzhodnega partnerstva.

13:20 – 15:00  Inovativni projekti in zagonska podjetja v kmetijstvu

  • EIT Food Seedbed Warsaw Hub in zagonska podjetja Linum, MEGenzymes, FortiFruits

Program EIT Food Seedbed podpira nadobudne podjetnike, podjetniške akademike in novoustanovljena podjetja, ki predstavljajo eno od osrednjih področij EIT Fooda: trajnostno kmetijstvo, trajnostno ribogojstvo, alternativne beljakovine, digitalno sledljivost, krožne prehranske sisteme in ciljno prehrano. Cilj programa je preoblikovanje inovativnih idej v agroživilskem sektorju v tržno preverjene poslovne predloge.

  • Linum: v skladu z nedavno sprejetim zakonom plastičnih materialov za enkratno uporabo, kot so krožniki in skodelice, ni več mogoče prodajati v EU. V startupu Linum so našli rešitev za ponovno uporabo odpadkov in jim dali novo življenje in kakovost. Njihova rešitev je biološko razgradljiv izdelek za enkratno uporabo, izdelan iz lanenega semena, od tod tudi ime Linum.
  • FortiFruits načrtuje proizvodnjo izvlečkov s povečano vsebnostjo antioksidantov s ciljem postati vodilni proizvajalec ekstraktov v tržni niši. Obogateni sadni izvlečki so naravni izdelki, ki omogočajo, da namesto zdravil in prehranskih dopolnil za specifične porabnike proizvedemo zdravo funkcionalno hrano.
  • MEGenzimi – okoli 90 milijonov starejših v EU morda trpi zaradi zmanjšane učinkovitosti prebavnega sistema. Naši izdelki na osnovi sadja in zelenjave z aktivnimi prebavnimi encimi zadovoljujejo najnujnejše prehranske potrebe starejših, poudarjajo naraven okus jedi in ne zahtevajo posebne priprave. Encimsko aktivni sadni in zelenjavni dodatki so tudi odličen vir vitaminov, vlaknin in antioksidantov.