Mladi kmet

Simon Čretnik

Simon Čretnik je aprila 2016 prevzel mlekarsko kmetijo na Pernovem pri Žalcu sredi Savinjske doline. Lansko pomlad je krave molznice preselili v nov večji hlev za prosto rejo, kjer imajo živali dovolj prostora za gibanje in ležanje na vedno suhih tleh. Inovativna tla so največja atrakcija tega hleva. Vanj je nizozemsko podjetje ID Agro vgradilo prvi sistem High wellfare floor (tla HWF), ki živalim zagotavlja čim večje udobje, Simonu Čretniku pa prihrani veliko dela.

Tla HWF so vedno suha in čista, zato imajo živali zdrave parklje, več časa počivajo in dajo več mleka. Tla so sestavljena iz treh plasti, ki prepuščajo tekočino. Omogočajo takojšnje ločevanje urina in blata, ki ga s tal odstrani robot. Tako preprečijo bolezni in občutno zmanjšajo izpuste amonijaka, ki nastaja v hlevu.

Hlev omogoča nadstandardno udobje, zato ga imenujejo tudi pašnik pod streho. Kravam je 24 ur na dan na voljo molzni robot. Za praskanje imajo krtače. Ventilatorji skrbijo za svež zrak ni nižjo, za krave bolj prijazno temperaturo. Zaradi inovativnih tal HWF si Čretnikov hlev ogledujejo kmetje iz Nemčije, Belgije, Nizozemske, Danske …

11:15 – 12:00 Kako uspešno digitalizirati in robotizirati kmetijo